Information om flödesbaserad kapacitetsberäkning
Från och med 29 oktober införs en ny flödesbaserad kapacitetsberäkning av överföring mellan elnäten i olika elområden och länder. Det är en övergång från en ekonomisk marknadsmodell för överföring, till en fysisk beräkningsmodell som tar hänsyn till det befintliga nätets totala överföringskapacitet.
Syftet med införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkning är att öka den samhällsekonomiska nyttan, bättre kunna utnyttja kapaciteten i ländernas och regionernas elnät och öka handelskapaciteten, utan att behöva kompromissa med elnätets säkerhet. Överföringen av mer el mellan olika prisområden och länder kan alltså optimeras – utan att bygga ut elnäten. Den nya metoden är en viktig förutsättning för den gröna omställningen och mer förnybar el i näten, samtidigt som man även minskar risken för elbrist.
Metoden är en del i samarbetet gällande elöverföring inom Europa och Svenska kraftnät har i samarbete med grannländerna Finland, Norge och Danmark gemensamt arbetat för en övergång till flödesbaserad kapacitetsberäkning under flera år.
Hur påverkas elpriset?
Förväntningen är att den flödesbaserade metoden kommer att utjämna elpriserna i Europa, vilket kan leda till prisjusteringar både upp och ner i olika regioner. I simuleringarna av den flödesbaserade kapacitetsberäkningen visar resultatet på högre priser i Sverige, framförallt i Elområde 3, men vid en titt på den framåtblickande terminsmarknaden går det just nu inte att påvisa någon förändring av elpriserna efter införandet av metoden.
Resultatet från simuleringarna bör alltså tolkas med viss försiktighet eftersom metoden för budgivningen har utvärderats på ett sätt som inte fullt ut återspeglar alla aspekter av den flödesbaserade metoden. Flödesbaserad marknadsdata blir mer komplett, men blir samtidigt också mer omfattande, mer komplex och mer svårtolkad än dagens metod, vilket innebär att marknadsaktörerna behöver hantera mer detaljerad och annorlunda information än tidigare. Om det är simuleringarna eller terminsmarknaden som ligger närmast det slutgiltiga resultatet återstår alltså att se.
För mer information, besök www.svk.se.